Beruházási támogatások

A környező országok sorából hazánkat kiemelkedő elkötelezettsége a kkv-k és nagyvállalatok versenyképességének növelése irányába emeli ki. Annak érdekében, hogy ezt hatékonyan tudja megvalósítani a támogatások széles spektrumát bocsátja a befektetők részére, amelyek visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatási csomagokat tartalmaznak. Ezen lehetőségek a Magyar Kormány és az Európai Unió társfinanszírozásával valósulnak meg. A Dél-Alföldi régióban az elérhető támogatási intenzitás maximum 50 %.



Támogatási formák:
  • Alacsony kamatozású hitelek
  • Pénzbeli támogatások (eszközbeszerzés, munkahelyteremtés és továbbképzés céljából): Bizonyos elsőbbséget élvező körülmények esetén, amelyek egybe esnek hazánk főbb prioritásaival is, kiemelet támogatásra jogosultak. Ezek a prioritások a következők: eszközbeszerzés, technológia-intenzív ágazat, munkahelyteremtés és K+F tevékenységre irányuló beruházások, amelyek esetén ún. VIP támogatásban részesülhetnek az érintettek. Ezen összeg nagyságát 2 tényező befolyásolja: a beruházás következtében létrehozott új munkahelyek száma, illetve a régió fejlettsége (Dél-Alföldi régió 50 %-os támogatási intenzitásra jogosult). Azonban a jogszabályi előírásoknak megfelelően a beruházás értékének el kell érnie legalább a 10 millió eurót 50 új munkahelyet teremtve, ahhoz, hogy igénybe vehesse a támogatást. További VIP támogatás áll rendelkezésre azon szervezetek számára, akik továbbképzési programot biztosítanak munkavállalójuknak. A támogatás mértékét az 1. táblázat foglalja össze. Amennyiben a beruházó 50-250 új munkahelyet teremt, maximum 0,5 millió euró képzési támogatást vehet igénybe, ha 251-500 új munkahelyet hoz létre, úgy maximum 1 millió euró képzési támogatást kaphat, míg 501-750 új munkahelyet már 1,5 millió euró képzési támogatással honorálnak, végül az a befektetés, amelynek keretében több mint 751 új munkahely született maximum 2 millió képzési támogatásra jogosult. További fontos kitételként említhetjük meg a 3000 euró/fő képzési támogatási felső határt, illetve, hogy a képzés teljes költségének az 50 %-ra lehet pályázni.

    1. táblázat: Támogatás mértéke továbbképzés esetén
    Létrehozott új munkahelyek száma Támogatás mértéke
    50-250Max. 0,5 millió EUR
    251-500Max. 1 millió EUR
    501-750Max. 1.5 millió EUR
    751-Max. 2 millió EUR
    Forrás: saját szerkesztés


  • Adókedvezmények: A diszkrecionális beruházásösztönző támogatás után az adókedvezmény a másik legjelentősebb pillére a támogatási rendszernek, amelynek lényege, hogy minden beruházás esetén a befejezést követő 13 évig van lehetőség élni a társasági adókedvezménnyel, de legfeljebb az eredeti igénylést követő 16 évig. Minden egyes üzleti évben legfeljebb a fizetendő adó 80 %-ra lehet igényt tartani, de ez az összeg nem haladhatja meg az állami támogatás értékét. Az adótámogatási igénylést a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kell benyújtani, illetve a Magyar Kormánynak joga van további feltételhez kötni a támogatást: az elszámolható összes költségnek meg kell haladnia a 100 millió eurót. Ha a beruházás paraméterei megfelelnek a fent említett kritériumoknak, akkor a befektetőnek értesítenie kell a Nemzetgazdasági Minisztériumot még a beruházás kezdete előtt.
  • Térítésmentes vagy támogatott ingatlanvásárlás

Keresés