BMW csoport beruházása Magyarországon: a "láthatatlan gyárból" valóság lesz

A BMW csoport bővíti gyártóhálózatát Európában, melynek jegyében új üzemet létesít Magyarországon, Debrecen mellett. A beruházás értéke 1 milliárd euró, az új üzemben akár évente 150 000 darab jármű gyártására lesz kapacitás, és több mint 1000 új munkahely jön létre. A bajor vállalat jelenlétére, mint „láthatatlan gyárra" hivatkoztunk eddig, hiszen csak a tavalyi esztendőben több mint 1,4 milliárd euró értékben szereztek be magyar beszállítóktól alkatrészeket és szolgáltatásokat, az együttműködés azonban most új szintre lép.

A BMW, a MINI, a Rolls-Royce és a BMW Motorrad márkák tulajdonosaként a BMW Group a világ vezető prémium autó- és motorkerékpár-gyártó vállalata, amely 14 országban összesen 30 járműgyártó és -összeszerelő létesítményt üzemeltet, a világ 140 országában forgalmazva termékeit. 2017-ben a vállalatcsoport 2,5 millió autót és 164 000 motorkerékpárt értékesített világszerte, amivel 98 milliárd eurót meghaladó összbevételt, és 10 milliárd euró adózás előtti eredményt termelt, mintegy 130 000 fő foglalkoztatása mellett.

A BMW Group európai gyárhálózatának legújabb egysége a Debrecen mellett létesülő új üzem lesz, amelyben egyazon gyártósoron készülhetnek mind a hagyományos robbanómotorral, mind pedig az elektromotorral ellátott prémium autók. Az egység új mércét állít a digitalizáció, a fenntarthatóság és a már említett gyártási rugalmasság terén, valamint a legmagasabb szintű technológiát használja majd az automatizálás, a dolgozókat támogató technikai, valamint a rugalmas logisztikai alkalmazások területén.

Nem csak a közép-kelet európai régióban példa nélküli, de a világon is egyedülálló, hogy egy országban jelen van az a három német prémium autógyártó (Audi, BMW csoport, Mercedes-Benz), amely folyamosan mutatja az irányt és teszi egyre magasabbra a lécet a járműipar többi szereplője számára. Új üzemével a BMW már az ötödik OEM lesz Magyarországon.

A HIPA kiemelt céljai közé tartozik az utóbbi években, hogy felhívja a befektetők figyelmét a Budapesttől távolabb eső, kiváló logisztikai és infrastrukturális adottságokkal, valamint az egyetemekre alapozott, képzett és felkészült munkaerővel rendelkező vidéki városokra. Ennek is köszönhetően Debrecen jelentős fejlődésen ment keresztül, komoly beruházások érkeztek a városba, amelyek nem pusztán a város és a régió, de egész Kelet-Magyarország fejlődéséhez hozzájárulnak gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból egyaránt. Az erőfeszítéseket a befektetői bizalom mellett szakmai elismeréssel is jutalmazták: a Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine "European Cities and Regions of the Future 2018-19" rangsorában Debrecent kategóriájában a legjobb FDI stratégiával rendelkező európai városnak választotta.

A járműipar termelési értéke – az évek óta tartó folyamatos növekedés eredményeként – 2017-ben átlépte a 8000 milliárd forintos értéket, amely a teljes feldolgozóipari termelés 28,7%-át jelenti. Az előállított termékek és szolgáltatások nemzetközi versenyképességét jól mutatja, hogy az export súlya a teljes termelés 92%-át tette ki a tavalyi esztendőben.

A termelési érték folyamatos emelkedésével párhuzamosan alakul a foglalkoztatottak létszáma is, amely 2018 első negyedévében meghaladta a 176 000 főt. Az ágazat kiemelt jelentőségét mutatja, hogy minden harmadik, szám szerint 26 stratégiai együttműködési megállapodás a magyar kormány és a hazai járműipar kulcsszereplői között jött létre.

Németország a KSH 2017-es adatai alapján Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere: részaránya a teljes magyar külkereskedelmi forgalomban 27%, továbbá Németország a legnagyobb befektető az országban jelenlévő külföldi közvetlen működőtőke-állományt (FDI) tekintve. A Németországból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2015-ben 21,7 milliárd eurót ért el, ami a teljes FDI állomány több mint egynegyedét jelenti.

A HIPA által 2017-ben sikeresen lezárt projekteket vizsgálva szintén megállapítható, hogy Németország minden szempontból domináns: a 96 beruházói döntésből 29 esetben hoztak pozitív döntést, ami a több mint 17 000 fős munkahelyteremtés csaknem 40%-át teszi ki.

Forrás: hipa.hu

Keresés